Overdreven svette, på fagspråket hyperhidrose, er en ganske alminnelig tilstand. Det er helt ufarlig, men gir ofte sjenerende problemer som svettelukt og flekker på klærne. Svetting er viktig for å holde kroppstemperaturen nede når omgivelsene er varme eller ved økt muskelaktivitet, men hos noen fungerer ikke denne reguleringen som den skal, og du svetter mye mer enn det som er normalt. Dette kalles hyperhidrose, og rammer 1-3 % av befolkningen. 

Hyperhidrose er ofte arvelig og kan være svært psykososialt belastende for de det gjelder. Mange tør ikke hånd hilse, eller unngår sosiale begivenheter fordi de er redd for å svette mye. Ofte må man skifte klær flere ganger om dagen. 

Hyperhidrose finnes i flere former. Primær Idiopatisk (dvs tilstand som opptrer spontant uten kjent årsak eller underliggende sykdom) eller sekundært til andre tilstander (f eks kreft,overvekt, infeksjon, metabolske tilstander, enkelte legemidler).  Det er ikke helt klarlagt hvorfor noen får primær idiopatisk hyperhidrose men dette er en overaktivitet i den delen av hjernen som styrer thermoregulering, som via det sympatiske nervesystemet styrer svettekjertlene.

 Alle områder på kroppen kan være affisert (generalisert) , men vanligst er hyperhidrose til armhuler, hender og føtter.  

Behandling

Det finnes flere måter å behandle hyperhidrose på: 

Antiperspirant med aluminiumklorider effektiv hos mange og da særlig til armhuler. Brukes en gang daglig. Virker ofte irriterende for huden. Forskjellen på deodorant og antiperspirant er at deodoranter reduserer svettelukten uten å påvirke produksjonen av svette, mens antiperspiranter reduserer selve svetteproduksjonen, og du vil svette mindre.

 

iontoforese: Svak strøm. Brukes mot hyperhidrose til føtter, hender og tidvisarmhuler. Må gjøres flere ganger ukentlig. Pasienten må utføre behandlingen over tid. Ikke alltid effektiv. 

 

Legemidler, inkl oxybutynin. Brukes oftere ved generalisert hyperhidrose.  Bivirkninger som tørr munn og synsforstyrrelser. Andre legemidler er også brukt. 

 

Fjernelse av svettekjertler i armhuler, flere metoder finnes inkl kirurgi, mikrobølgemediert termolyse og laser.

Sympatektomi  er operasjon av den sympatiske hovednerven for behandling av hyperhidrose på hendene og i armhulen. Ved operasjon blir  nervefibrene som stimulerer svettekjertlene kuttet. Mange får bivirkninger i form av feks tørre hender og økt svetting andre steder. 

 

InjeInjeksjonsbehandling med Botulinumtoksin for overdreven svette er den mest effektive og langvarige behandlingen mot hyperhidrose. Reduserer eller stopper svette i 4-6 mnd ved at det sprøytes inn et virkestoff som blokkerer for nervenes signal til svettekjertlene. Siden stoffet kun virker lokalt er det under normale omstendigheten ingen bivirkninger enn det behandlede området.

Injeksjonsbehandling er kun egnet dersom hyperhidrosen er lokalisert, det vil si at du har overdreven svette i spesifikke områder på kroppen, eksempelvis armhulen, håndflaten eller fotsålen. Svetter du generelt mye over hele kroppen (generalisert hyperhidrose) er ikke dette riktig behandling.

Virkningen inntrer etter 3-6 dager og varer i 6-12 mnd. En kan forvente 90 % reduksjon av svettingen etter behandling. Når virkningen opphører kan en ta ny behandling. Hvis man forsetter med flere behandlinger så vil aktiviteten til svettekjertlene begrenses, da de ikke gjenvinner sin fulle aktivitet

Skrevet av: 

Linnea Randisdatter Torsnes

Dermatolog/Hudlege

Legevakt Vest AS