Hudpleie under graviditet.

Graviditeter en spennende tid, men det kan være ganske utfordrende å manøvrere seg rundt på internett etter hva som er trygt og hva som ikke er trygt. Dette kan føre til en del bekymringer rundt hva man kan spise, hva man ikke kan spise, hvilke produkter kan man bruke, og hvilke kan man ikke bruke. Noen hudpleieprodukter inneholder ingredienser som absorberes gjennom huden ved påføring er det viktig å vite hvilke ingredienser som er trygt å bruke under graviditet og hvilke man bør unngå.

Under graviditet og amming kan man bli ekstra sensitiv i huden og huden kan oppføre seg annerledes enn hva man er vandt til. Derfor er det ulike hudpleieprodukter man bør unngå.

 

Ingredienser man bør unngå:
Hydrokinon (ingrediens mot pigment)

Hydrokinon anvendes i hudblekemidler for å minske utseendet av fregner, aldersrelaterte pigmentflekker(«leverflekker»), flekker etter kviser og mørke sirkler under øynene Hydrokinon reduserer og jevner ut pigmentflekker (melasma).

Mange gravide får melasma (hyperpigmentering) under graviditeten. Da er det lurt å bruke høy bredspektret solfaktor og ingredienser som, c- vitaminserum , niacinamid , azelainsyre.

 

Retinoider (retinol/ A-vitamin)

Retinol en form for retinoid (et derivat av vitamin A). Det finnes mange ulike former for A-Vitamin, og er tilgjengelig i en rekke varianter, både som kosttilskudd og sterkere kremer som påføres huden. Retinol er svært effektiv anti-age ingrediens og produktet blir frarådet å bruke ved graviditet og amming. Dette skyldes at A-vitamin kan ha en påvirkning på fosterets utvikling og det er derfor anbefalt at man ikke tilfører sterke retinoler/A-vitaminer i denne perioden.

Retinol har også andre navn slik som retinyl palmitate, retinaldehyde, adaptalene, isotretinoin,tretinoin, tazarotene, og alle er ulike former for vitamin A av ulik styrke og ulik kvalitet. Du skal ikke bruke disse verken når du er gravid eller ammer.

Salisylsyre i konsentrasjoner > 2%

Vær generelt forsiktig med syrer da huden er ekstra sensitiv.

Salisylsyre brukes ofte i produkter som skal forebygge og behandle kviser, og er en del av aspirinfamilien som har påvist å kunne gi graviditetskomplikasjoner. Salisylsyre bør derfor unngås av forsiktighetshensyn da man er usikker på effekten av lokal påføring. Det finnes imidlertid en rekke trygge og skånsomme alternativer som kan brukes gjennomgraviditeten dersom man sliter med kviser og uren hud.  Det regnes som trygt å bruke svake konsentrasjoner av salicylsyre.

Visse eteriske oljer som rosmarinolje

Eteriske oljer er parfymerte oljer som inneholder en relativ høy konsentrasjon av planteekstrakter. Forsiktighetsreglene knyttet til estetiske oljer generelt skyldes at man er usikker på om produktene er trygge for fosteret. Det gjelder spesielt vanndrivende og avgiftene oljer, herunder spesielt rosmarinolje.

 

Finnes alternativer:

Dersom man av ulike grunner benytter en eller flere av disse hudpleieproduktene på grunn av et hudproblem, anbefaler vi at du tar kontakt med lege eller hudlege for å finne gode alternativer i perioden. Du kan også finne alternativer under:

 

Hva er trygt?

Selv om det kan virke utfordrende å finne hudpleieprodukter som tar godt vare på huden din, samtidig som du er trygg på at babyen din er trygg. Kan vi betrygge deg med at det finnes mange gode alternativer og gode råd.

Bruk gjerne milde, parfymefrie produkter. Huden kan bli mer sensitiv under en graviditet. Jeg liker å se etter svanemerket særlig under graviditet og amming. Dette for å unngå mengder av kjemikaler som potensielt sett ikke er bra for barnet. Jeg er også fan av, utfra et føre-var-prinsipp, å velge solkrem med fysiske filtre, såkalt partikkelfilter.

Det er mange ingredienser man trygt kan bruke under en graviditet, her nevner jeg noen;

 

Hyaluronsyre (HA)

Hyaluronsyre er et sukkermolekyl som finnes naturlig i huden vår og bistår med å binde fuktighet slik at huden blir glatt og fyldig. Hyaluronsyre i huden bidrar til fylde og fasthet. Etter hvert som huden eldes vil hudens naturlige produksjon av hyaluronsyre avta, og ved å inkludere dette i din hudpleierutine kan du hjelpe hudens egen evne til å binde fuktighet. I tillegg til å tilføre fuktighetspleie til huden, hjelper hyaluronsyre også til å friske opp hudens utseende.

Hvis du vil sjekke om et produkt inneholder hyaluronsyre, skal du kikke på ingredienslisten og lete etterbenevnelsene hyaluronic acid, sodium hyaluronate, natriumhyaluronat og sodiumhyaluronate crosspolymer.

 

C vitamin

C-vitamin er en av byggeklossene i kollagendannelsen vår, og er en viktig ingrediens både i kosthold og i hudpleierutine.  C-vitamin reduserer både skader fra frie radikaler, forebygger pigmentering i huden, beskytter mot aldring fra solen, gir økt kollagenproduksjon og en friskere glød. Det finnes produkter av både god og dårlig kvalitet. Dersom du er usikker bør du se på ingredienslisten. Her er det viktig å vite at mange formuleringer er ustabile, penetrerer ikke huden eller har veldig lite vitamin C i seg. Se gjerne etter vitamin C- serum med 15-20% L-ascorbic acid og lav pH verdi.

Niacinamid

Niacinamid er en form av vitamin B3 og har en positiv effekt på huden ved å stimulere til økt produksjon av ceramider. Ceramider er lipider (fettstoffer) som finnes i huden og er en del av hudbarrieren. Ceramider forhindrer fuktighetstap og forbedrer dermed fuktnivået i huden, og kan redusere rødhet i huden som er forårsaket av svekket hudbarriere og sensitivitet. Produkter med Niacinamid kan være effektiv til å redusere ujevn hudtone og pigmentering ved å hindre overførsel av fargestoffet melanin fra melaninproduserende celler til hudcellene.

Azelainsyre

Azelainsyre er en hudvennlig dikarboksylsyre og finnes naturlig i hvete, rug og bygg. Azelainsyre i hudpleieprodukter har flere unike egenskaper. Det virker mot betennelse og mot bakterier i huden.  Lett «peeling» og åpne tette porer. Gir en jevnere hudtone og hjelpe til med å forebygge melasma. Azelainsyre brukes ofte i forbindelse med behandling av både rosacea, Perioral dermatitt og akne.

Peptider

Peptider er byggesteinene til protein og har dermed mange viktige funksjoner i huden. Peptider er naturlige ingredienser som kommuniserer med cellene og hjelper til med å opprettholde en ungdommelig og sunn hud.  Det finnes mange ulike peptider og disse har ulik effekt på og i cellene. Hvilke effekter man har av peptider i hudpleieprodukter avhenger derfor av hvilke peptider man bruker.

Mange peptider kan sette i gang økt produksjon av kollagen og elastin ved å utløse reaksjoner i cellene. Peptider med denne funksjonen kan dermed påvirke hudens elastisitet, fasthet, linjer og pigmentering.

En annen gruppe peptider fungerer som bærere av andre stoffer inn i cellene, sånn som kobber og mangan. Disse er begge sentrale i prosesser som sårheling.

Siden peptider er et samlebegrep for en stor gruppe ingredienser, er det ikke alltid like lett å identifisere de i produkter. Let i ingredienslisten etter navn som Palmitoyl Oligopeptide (også kjent som Matrixyl, et neuropeptid som reduserer fine linjer), Acetyl Hexapeptide (Argireline, et muskelavslappende peptid), Palmitoyl Tripeptide (et peptid som øker hudens fasthet), Myristoyl Pentapeptide (et peptid som øker hudens fuktnivå) eller Hexanoyl Dipeptide (et cellefornyende peptid).