Solbrent og solskader
Solbrenthet er en akutt betennelsestilstand i huden som er trigget av mer UV-stråling enn hva huden tåler. Symptomene er rødhet, hevelser, ømhet og smerter som oppstår innen noen timer etter solingen. Noen kan også få blemmer, sår og få sykdomsfølelse. For mye soling er assosiert til solskadet hud, hudkreft, føflekkreft og aldring av huden.'
Store mengder UV-stråler kan i tillegg føre til hudkreft, pigmentflekker og raskere aldring av huden. Med få grep kan du redusere risikoen betraktelig – nøkkelen er gode produkter som vi vet både forebygger og behandler.
Akutte eller kroniske solskader
Solskader kan deles inn i akutte og kroniske skader.
Akutte solskader er typisk solbrenthet som kommer av overdreven soling. Det kan utløse smertefulle forbrenningsreaksjoner med rødhet og eventuelt blemmer og sår.
Kroniske solskader begynner ofte noen år etter gjentatt eksponering for sol. Dette kan blant annet være:
- Pigmentflekker (leverflekker)
- Hudkreft
- Grove rynker
- Økt antall godartede føflekker
- Økt risiko for føflekkreft (melanom)
Forebygging og solvett
Solen er bra for oss i små mengder. Solvett handler om å begrense mengden UV-stråling du utsetter deg for, spesielt unngå å bli solbrent.
Lys hud blir lettere solbrent enn mørkere hud. Det er viktig med solvett og å holder seg i skyggen midt på dagen da UV-strålene er sterkest. UV-strålene er i tillegg sterkere i høyfjellet og jo nærmere ekvator du er. Bruk høy solfaktor (gjerne over SPF 30) og beskytt deg med klær. Mørkere klær gir bedre beskyttelse enn lyse. Følg med på UV-indeksen for å se hvor sterk solen er.
Bruk av solkrem kan beskytte deg mot de skadelige UV strålene, reduserer risikoen for smertefulle solskader, hudkreft og tidlige aldringstegn som rynker og pigmentflekker.