Psoriasis

Psoriasis er en arvelig, kronisk betennelsesykdom i huden som rammer 2% av befolkningen. Sykdommen skyldes en forstyrrelse i kroppens immunforsvar.

Sykdommen varierer mye fra person til person, både i intensitet og i utbredelse på kroppen. Sykdommen debuterer typisk i 15-30 års alder men kan komme når som helst i livet. Sykdommen svinger også i intensitet, og man kan ha sykdomsfrie perioder som varer fra uker til år. Men det er fare for nye utbrudd hele livet.

Årsak

Psoriasis har flere mulig årsaker. Både arv, immunologi og miljømessige faktorer spiller en rolle.

Psoriasis kan imidlertid trigges av streptokokker og forverres av stress, røyking, alkohol og legemidler.

Psoriasis er ikke smittsomt. Du kan ikke få sykdommen ved å ta på noen som har psoriasis, bade i samme basseng eller gjennom intim kontakt.

Diagnostikk

Diagnosen psoriasis stilles vanligvis med utgangspunkt i hvordan hudutslettene ser ut. Hvis symptomene er svært vage kan det i noen tilfeller ta lang tid før man er sikker på diagnosen.

De viktigste metodene for å avgjøre om en person har psoriasis eller om det dreier seg om en annen hudsykdom, er hva pasienten forteller og å undersøke hudens utseende.

Symptomene er skarpt avgrensede, røde forrykkede og skjellende elementer oftest på albuer, knær, hårbunn og negler. Enkelte får også betennelse i ledd.

Behandling

Behandling er kremer og andre lokalbehandlinger med kortikosteroider som påsmøres huden eventuelt i kombinasjon med tabletter. Hos noen er det nødvendig med biologisk behandling. Lysbehandling har god effekt hos enkelte.

Noen behandlinger kan gi langvarig symptomfrihet, men sykdommen kommer som regel tilbake. Det finnes ingen medisiner som helbreder tilstanden en gang for alle. Derimot finnes en rekke ulike behandlingsformer som brukes for å dempe plager og forkorte varigheten av periodene med høy sykdomsaktivitet.

Prognose

Psoriasis er en kronisk sykdom. Selv om du kan ha lange sykdomsfrie perioder, blir du aldri kvitt risikoen for nye utbrudd. Tidlig diagnose og tidlig behandling bedrer langtidsutsiktene.

Annen nyttig informasjon

Møt vår hudlege, Linnea!

Dr Torsnes er spesialist i hud- og veneriske sykdommer. Spesialistutdannelsen tok hun ved sykehus i Danmark samt Rikshospitalet i Oslo. Hun kan utrede og behandle alle dermatologiske tilstander - f.eks psoriasis, eksem, hudkreft (og forstadier til hudkreft), vorter, rosacea og akne.

Dr Torsnes utfører føflekksjekker og kan fjerne føflekker kirurgisk ved indikasjon. Hun utfører også kirurgi av andre forandringer i hud.

Hos Dr Torsnes kan man få utført behandling mot overdreven svette, diverse injeksjonsbehandlinger samt laserbehandling av blodkar ved rosacea, aknearr og andre laserbehandlinger av hud. Hun tilbyr også PDT-behandling.

Dr Torsnes holder seg faglig oppdatert blant annet ved å være medlem av EADV (European Academy of Dermatology and Venereology), samt å regelmessig delta på nasjonale og internasjonale kurs og kongresser. Hun innehar i tillegg erfaring som overlege ved hudavdelingen på Rikshospitalet.

Har du spørsmål eller ønsker å bestille konsultasjon?