Kviser (akne/acne vulgaris) er en veldig vanlig tilstand, særlig i ungdomsårene.

Både kvinner og menn får kviser, men menn får oftest den mest alvorlige formen. Kviser kommer oftest til ansiktet og øvre del av kroppen, altså områder med mye produksjon av talg.

Hva er akne?

Kviser (akne) er en kronisk betennelsesykdom i hudens talgkjertler. Det er økt talgproduksjon og tilstoppede og/eller betente talgkjertler i huden som viser seg som hudormer, nupper eller større røde og ømme forandringer. Hos noen dannes det arr. Bakterien cutibacterium acnes spiller en rolle i utviklingen av kviser og lager betennelse i kvisene.

Aknearr

Aknearr er vanlig etter kviser og ses hos opptil 20% . Ofte er de røde (post-inflammatorisk erythem). De kan også være brune eller hvite (post-inflammatorisk hyper/hypopigmentering).

Mye av fargeendringene vil bedre seg med tiden men mye består. Noen danner det vi kaller ice-pick arr - det ser vi som flere søkk i huden. Hypertrofiske eller keloidarr ses også, dette er fortykkede arr.

Behandling

For å behandle akne (kviser) kan man forsøke kremer. Azelainsyre, benzoylperoxid, adapalene, salicylsyre og trifaroten, clindamycin og tretinoin er eksempler på midler man kan forsøke på huden. Det er også viktig med riktig hudpleierutine og produkter.

Dersom man ikke har effekt av dette kan man prøve tablettbehandling mot kviser. Dette innebærer p-piller, antibiotika, spironolactone og isotretinoin. Ofte velger man en kombinasjon av topikale og systemiske midler sammen med hudlegen. Behandlingen tilpasses etter alvorlighetsgraden.


Hos hudlege kan man ved hjelp av laserbehandling gjøre at arr blir mindre synlige.

Dr. Torsnes har god kompetanse til å bedømme hvilken akne behandling som er rett for deg, og kan hjelpe deg med å redusere akne-arrene.

Skrevet av: 

Linnea Randisdatter Torsnes

Dermatolog/Hudlege

Legevakt Vest AS